Se on sitten raketti päivä taas!!

Eilen pelattin taas ukon kanssa carcassonnea ja mä voitin 5 pisteellä!!! Peli kestää nyt kaikilla osilla melko kauan n.2,5h kahdestaan eteenkin kun lapsetkin keskeyttelee ihan kiitettävästi peliä.

Tänään on tiedossa illalla klo18 alkava asukkaiden uudenvuoden juhla kerhohuoneella ja herkkuja on varattu illaksi. Tinaa meinataan valaa ja ehkä kokeillaan muitakin taikoja katsotaan nyt mitä keksitään. Tässä pitäisi vähän siivoilla taas kerran jos illalla tulee vieraitakin se ei vielä ole ihan varmaa. Tajusin vasta tänään aamulla että minullahan loppuu allakkakin! Ensi viikkolla on pakko saada ostetuksi uusi muuten oon pian pulassa asioineni =O .

Kopsailen tähän loppuun vielä noita taikoja jos joku muukin haluaa tiedustella tulevaa ensi yönä =).

Ken ensimmäisenä ehti kirjoittamaan uuden vuosiluvun heti, kun kello oli lyönyt kaksitoista, oli koko vuoden vikkelin ja ketterin koko talossa.

- Ulvila 1935

Jos uudenvuodenpäivänä nukkuu, nukuttaa koko sinä vuonna, mutta jos sen päivän aamuna nousee aikaiseen ja on virkkuna koko päivän, on koko sen vuoden virkku.

- Koskenpää 1923

Uutenavuotena kellon lyödessä kahtatoista alettiin peiliin katsominen. Kamarin pöydälle oli asetettu peili, sen molemmille puolille kynttilä. Toinen peili asetettiin toista vastaan, ja nuoret kävivät yksitellen katsomassa siihen. Sanottiin, että 10 minuuttia liikkumatta tuijotettuaan peiliin varmasti näki tulevan puolisonsa.

Halukkaitten tuijotettua peiliin seurasi tavallisesti lautasten nostaminen. Useita lautasia pantiin pöydälle nurin, ja kunkin niiden alle erivärinen lanka. Yksitellen käytiin lautasia nostamassa. Joka langalla oli oma merkityksensä. Musta ennusti kuolemaa, punainen rikastumista, sininen uskollista ystävää ja keltainen aviotonta lasta.

- Pomarkku 1935

Asetetaan 9 lautaista kumoon pöydälle, joiden alle asetetaan leipä, avain, rahaa, sormus, nukke, punainen lanka, musta lanka, valkea lanka ja yksi jätetään tyhjäksi. Tällä leikillä kysytään, eli ennustetaan alkavan uudenvuoden tapahtumia. Lautasia nostetaan kolme eri kertaa ja kunkin nostamisen välillä tavarat sekoitetaan ilman että nostaja on näkemässä.
Selitys: leipä merkitsee huoletonta toimeentuloa, avain hyvää hallitusta, raha rikkautta, sormus kihlausta, nukke saapuvia pienokaisia, punainen lanka iloa, musta lanka surua, valkea lanka kuolemaa - ja tyhjä ei mitään erikoista.

- Kuusankoski 1935

Kukapa ei olisi sulattanut tinaa hellan levyllä ja jännittyneenä kipannut kuuman, sulan nesteen lumi- tai vesiämpäriin? Ja sitten kaivanut esille röpelöisen, hopeisen möykyn, jonka muodosta tuleva vuosi on luettavissa?

Tinan valaminen on vanha perinne. Sen juuret ovat Ruotsissa ja Keski-Euroopassa, missä tinan lisäksi on valettu myös lyijyä, mehiläisvahaa ja munanvalkuaista. Suomessa tinaa valettiin jo 1700-luvulla säätyläisperheissä. Tapa omaksuttiin aluksi maamme länsiosissa. Pitkään tinan valaminen oli vain herrasväen tapa.

Tarkkaan ei tiedetä, milloin tinasta alettiin ennustaa tulevaa myös talonpoikaispirteissä. Joillain seuduilla ensimmäinen tina valettiin tontulle tai haltijalle, sitten vuoron perään asukkaille isännästä alkaen. Valajaksi valittiin joku varmakätinen henkilö, joka oli hyvä suustaan.

Avain, rengas vai lintu?

Tinan avulla on ennustettu monenlaisia asioita. Tulkitseminen vaati selittäjältä mielikuvitusta ja psykologista silmää. Veneen muotoinen valos saattoi merkitä kalansaaliita. Hevonen ja kärryt ennustivat matkaa. Avaimen uskottiin enteilevän rikkautta tai naimakauppaa. Risti tai ruumisarkku kertoivat kuolemasta, kukka ihailijasta tai kihlajaisista. Haarakas tina tiesi vieraita. Ehyt rengas oli merkki avioliitosta ja rikkinäinen erosta. Kruunu lupasi valtaa ja tähti menestystä. Lintu tiesi onnea, valoksen katkeaminen sen sijaan toi epäonnea. Myös tinan pinnalla oli merkitystä: röpeliäisyys merkitsi rahaa ja vaurautta.

Jos tinan muoto ei ollut riittävän hyvin tulkittavissa, etsittiin enteet sen varjokuvasta. Kääntelemällä tinaa sopivasti kynttilänvalossa varjon sai näyttämään melkein miltä tahansa.

Tinan valuvettä ei suinkaan heitetty noin vain menemään. Veden taikavoimat kannatti hyödyntää huolella. Naimattomat neidot kastelivat vedessä huivinsa ja panivat sen yöksi tyynynsä alle. Yöllä tuleva puoliso ilmestyi uniin.

Jos et ole ollut kovin tyytyväinen aikaisempiin tinoihisi, kokeile tänä vuonna kikkoja. Jos tinan valuttaa kauhasta hitaasti kylmään veteen, saa todennäköisesti matkoja tai onnea, kun taas nopea ranneliike tuottaa pintaröpelöä eli rahaa!

Enkeli toivottelee oikein ihanaa, rauhallista, rikasta, rakasta ja ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2007!!!